soalan seni visual-spm2011

  1. Beberapa orang kanak-kanak sedang meniup buih sabun menjadi belon yang berterbangan di halaman rumah. beri penekanan kepada bentuk,warna dan ruang.
  2. Sebuah kumpulan muzik dianggotai olh buah rambutan, jagung dan durian yang mempunyai kaki dan tangan sedang membuat persembahan di sebuah konsert dengan dihadiri ramai peminatnya pada waktu malam.lukis dalam jarak dekat dan beri penekanan pada bentuk, jalinan dan pencahayaan.
  3. Tiga ekor anak kucing sedang berebut untuk minum susu dalam sebuah piring yang diletakkan di satu sudut ruang rumah.lukis aksi mereka dari jarak dekat dgn beri penekanan pada bentuk, jalinan dan ruang.
  4. Beberapa batang pokok telah tumbang dan menyekat aliran air anak sungai. Lukis situasi ini dengan memberi penekana pada bentuk, ruang, jalinan dan perggerakan air.
  5. Beberapa alat pertukangan seperti penukul, gergaji, pahat dan beberapa batang kayu terletak di atas sebuah kotak kayu yang using. Kelihatan juga paku, beberapa tin cat dan berus sudah terpakai ditepi kotak tersebut. Gambarkan dan beri penekanan pada bentuk, jalinan dan ruang.
  6. Beberapa ekor serangga sedang riang bermain guli di kawasan taman bunga di sebuah istana yang sangat indah. Lukis gambaran anda dgn mmberi penekanan pada bentuk, warna, jalinan dan ruang.

No comments:

Post a Comment